Matjessilltårta - recept

Läcker och krämig matjessilltårta som gör sig bra på midsommarbordet. Tårtan blir extra fin om man garnerar med lite hackat ägg i mitten.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

Botten

  • 200 g kavring
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 gelatinblad
  • 1 rödlök
  • 1 burk matjessill - (ca 200 gram)
  • 250 g kvarg
  • 3 dl gräddfil
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk dill - hackad

Till garnering

  • 1 dl gräslök - hackad
  • 1 dl rödlök - hackad
  • 1 dl dill - hackad
  • ägg - hackat i mitten
  • krondill - eller dillkvist

Gör så här

  1. Mixa kavringen i en mixer.

  2. Smält smöret och blanda ner det i kavringsmulorna. Mixa ihop.

  3. Tryck ut kavringsmeten i en springform, 22–24 centimeter i diameter. Ställ in formen i kylen. Gör fyllningen under tiden.

  4. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.

  5. Skala och hacka rödlöken och skär matjessillen i tärningar.

  6. Blanda ihop lök, matjessill, kvarg, gräddfil, vit- peppar och dill.

  7. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Blanda hastigt ner gelatinet i matjessill- röran. Häll upp den i springformen. Jämna till ytan och låt tårtan stå i kylen i 4–5 timmar.

  8. Ta ut tårtan ur kylen och garnera med gräslök, rödlök, dill, hackat ägg i mitten och krondill eller dillkvist.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök