Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Matjessill med rågsmulor och västerbottenskräm

Recept på matjessill med västerbootenkräm. Det är inte bara i sommartid matjessillfiléer är en delikatess. Även till jul passar den utmärkt. Här tillsammans med smakkompisar som västerbottensost, rostat vörtbröd, äpplen och kapris.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Matjessill med rågsmulor och västerbottenskräm
Matjessill med rågsmulor och västerbottenskräm
Matjessill med rågsmulor och västerbottenskräm
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 400 g matjessillfilé - hel
  • 3 skivor vörtbröd
  • 50 g smör
  • 1 äpple - rött
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 dl kapris - mellanstor
  • 3 msk gräslök - skuren

Västerbottenskräm

  • 75 g västerbottensost
  • 100 g naturell färskost

Gör så här

  1. Kantskär och finhacka brödet. Stek det i smör på medelvärme tills det är knaprigt ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper.

  2. Västerbottenskräm: Vispa samman ost och färskost till en kräm.

  3. Låt sillen rinna av väl. Skär den i sneda bitar och lägg på ett fat. Halvera, kärna ur och skär äpplet i tändstickstjocka strimlor. Pressa över citronsaft.

  4. Lägg äppelstrimlor, brödsmul, skuren gräslök och kapris på fatet. Klicka eller spritsa ut krämen ovanpå.

Vad tyckte du om receptet?