Matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör

Det var Mathias Dahlgrens receptet på matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör som fick redaktionen att gå i spinn och omprioritera julbordet. Passar så klart lika fint till påsk och midsommar!
Mathias Dahlgrens recept på matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör.
Mathias Dahlgrens recept på matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör. Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill - hel (200 g)
  • 1 äpple - syrligt
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk pepparrot - riven
  • 2 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar - nymald
  • 1 stor potatis
  • 1,5 msk vatten
  • 1,5 strösocker
  • 1,5 msk ättiksprit - (12 %)
  • 2 steklökar - röda
  • 0,5 liten silverlök
  • 1 inlagd gulbeta - se recept
  • 2 msk dill - plockad
  • 50 g smör

Matjessill med pepparrot

  1. Lägg äpplet i frysen och låt det bli genomfryst. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 6 timmar. Blanda den avrunna gräddfilen med pepparrot och krydda med salt och 1/2 krm peppar.

  2. Koka potatisen mjuk. Låt svalna och skär den i cm-stora bitar.

  3. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt lagen kallna.

  4. Låt sillen rinna av ordentligt. Skär sillen i bitar, ca 2x2 cm. Skala och skär steklöken i 2 mm tunna skivor. Skala och finhacka silverlöken. Skär gulbetan i bitar.

  5. Lägg en klick pepparrotscrème i bottnen på tallrikarna och stryk ut till ca 8 cm i diameter. Fördela potatis och gulbeta. Strö över silverlöken. Fördela sillbitarna.

  6. Riv det frysta äpplet på grova sidan på rivjärn och lägg ovanpå sillen. Vänd steklöken i ättikslagen och garnera sillen med den och plockad dill.

  7. Bryn smöret och häll det över sillen. Strö på 1 krm peppar och servera.

10 min + ca 30 min koktid

  1. Koka gulbetorna mjuka i vatten i en kastrull. Skala dem under rinnande vatten. Lägg betorna i en burk.

  2. Koka upp vatten, socker, ättika och salt under omrörning. Häll den kokande lagen över betorna. Låt kallna och förvara betorna i kylen.

Inlagda gulbetor - gör så här:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!