Matjessill med brynt smör

Matjessill med brynt smör är somrig mat. När matjessillen värms får den mjukare konsistens och smälter nästan ihop med det brynta smöret.

Matjessill med brynt smör
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill - (à 200 g)
  • 1 kg färskpotatis
  • 3 ägg
  • 1 knippa gräslök
  • 50 g smör
  • 2 dl gräddfil
  • 1 grönsallad
  • 1 knippa rädisor

Gör så här

  1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

  2. Låt matjessillen rinna av och lägg den på ett fat. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen ca 7 min. Spola av dem med kallt vatten, skala och grovhacka dem. Strimla gräslöken. Strö ägg och gräslök över sillen.

  3. Ta av locket från potatiskastrullen och ställ på matjessill­faten. Låt stå ca 10 min så att ­sillen blir ljummen.

  4. Bryn smöret. Häll det över sill och ägg och servera genast med färskpotatis, gräddfil, salladsblad och ansade rädisor.

Vad tyckte du om receptet?