Matjessill med brynt smör och färskpotatissallad

Recept på härlig sommmarmat med matjessill och färskpotatis.
Lena Söderström
Matjessill med brynt smör och färskpotatissallad
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 - 4 ägg - mjukkokta

Dressing

  • 2 msk senap - grov
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk citronsaft - färskpressad
  • 1 msk honung - flytande
  • 0,5 dl smörgåsgurka - finhackad
  • 5 - 6 msk majsolja
  • 1 liten lök - gul eller silver, strimlad
  • 3 msk örter - finhackade,t ex dill och persilja

Sill

  • 4 matjessillfiléer
  • 25 g smör
  • 1 msk gräslök - klippt
  • rödlöksringar

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter.

  2. Häll av vattnet och ånga av den noga. Låt svalna ca 15 minuter.

  3. Dela potatisen. Skala och dela äggen. Lägg potatis och ägg på ett fat.

  4. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och fördela den över salladen.

  5. Skär sillen i bitar och lägg dem på ett fat.

  6. Låt smöret bli ljusbrunt i en liten kastrull.

  7. Ringla det brynta smöret över sillen. Garnera med klippt gräslök och rödlöksringar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Lena Söderström Foto: Lennart Weibull

Recept från Mitt kök