Matjessill med ägg, picklade rädisor och syrad grädde

Kan det bli så mycket bättre? Nykokt färskpotatis, hela sillfiléer, kokta ägg och rädisor som vi picklat – allt på ett och samma fat. Små klickar av syrad grädde ger en extra skjuts åt rätten.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 300 g matjessillfiléer - hela
  • 1 kg färskpotatis
  • 4 ägg
  • 3 dl syrad grädde
  • 0,5 dl kapris - stor
  • 2 msk gräslök

Picklade rädisor

  • 1 knippa rädisor
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk senapsfrön - gula

Garnering

  • gräslöksblommor

Gör så här

  1. Picklade rädisor: Ansa rädisorna och skiva dem tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt lagen kallna. Lägg i rädisorna och låt dra ca 30 min.

  2. Skrubba och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Skär potatisen i bitar. Lägg ner äggen i kokande vatten och sjud dem 6 min. Spola dem i kallt vatten. Skala och halvera dem.

  3. Lägg matjessill, potatis, ägg och rädisor på ett fat. Vispa den syrade grädden och klicka eller spritsa lite av den på fatet. Servera resten bredvid. Toppa med kapris, gräslök och gräslöksblommor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!