Matjessallad med rödbetor & brynt smör

Sill och färskpotatis – smaker och dofter som man alltid längtar efter. Brynt smör, picklad rödlök och rostad kavring gör det lilla extra till sommarsillen.
Mitt Kök
Matjessallad med rödbetor & brynt smör
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 8 färskpotatisar
  • 4 - 6 små rödbetor
  • 4 ägg
  • 50 - 75 g smör
  • 2 burkar matjessillfiléer - hela, à 200 g
  • 50 g babyspenat - eller röd mangold, ca
  • dillvippor

Picklad rödlök

  • 2 msk ättiksprit - 12%
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten
  • 1 rödlök

Kavringskrutonger

  • 3 kavring

Gör så här

  1. Koka potatisen och låt kallna. Koka rödbetorna med lite blast och rotspetsen kvar. Spola under kallt vatten och tryck av skalet. Hårdkoka äggen.

  2. Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar smälta, rör sakta så att det bryns jämnt. När smöret är ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta kastrullen från värmen.

  3. Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Skär potatis och rödbetor i skivor. Skala och dela äggen.

  4. Lägg upp salladsbladen och fördela potatis, rödbetor och sill över.

  5. Lägg på ägghalvor, picklad lök och kavringkrutonger. Ringla över det brynta smöret. Strö över dillvippor.

  6. Picklad rödlök: Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Låt kallna. Skiva löken tunt och lägg i en liten skål. Låt dra i 1–2 timmar eller längre. Rör då och då så att löken mjuknar.

  7. Krutonger: Sätt ugnen på 175 grader. Bryt kavringen i mindre bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta brödet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök