Matjeskrans med löjrom, brynt smör och kavringchips

Matjeskrans med löjrom, brynt smör och kavringchips är en lyxig midsommarrätt. Brynt smör till matjessillen har blivit en god klassiker. Får du inte tag på sakura eller shiso kan du ta smörgåskrasse.
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 2 burkar matjessillfiléer - hela (à 200 g)
  • 4 ägg
  • 2 skivor kavring
  • 2 msk smör - + 4 msk
  • 150 g löjrom
  • 0,5 ask krasse - gärna av någon asiatisk sort som sakura eller shiso
  • 0,5 dl gräslök - finklippt

Citronkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Lägg äggen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och sjud ca 6 min. Spola äggen i kallt vatten, skala och skär dem i klyftor. Låt matjessillen rinna av och skär filéerna i tunna skivor.

  2. Skär lövtunna flagor av kavringen och stek dem knapriga i 2 msk smör. Låt rinna av på hushållspapper.

  3. Bryn 4 msk smör tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna något.

  4. Citronkräm: Vänd ner citronskalet i crème fraichen och krydda med salt och peppar.

  5. Lägg upp alla ingredienser i en krans på fyra assietter. Droppa över smöret. Strö över krasse och gräslök. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!