Matig sallad med halloumaki och chilidressing

Färgglad sallad som kan serveras som ensamrätt eller till en grillad köttbit. Halloumaki smakar ungefär som halloumi, men är gjord i Grekland i stället för på Cypern.

Petra Lindstrand
Matig sallad med halloumaki och chilidressing
Sallad med halloumaki, vaxbönor och chilidressing Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 nektariner - eller persikor
  • 2 avokador
  • 250 g körsbärskvisttomater
  • 150 g vaxbönor - eller haricots verts
  • 150 g salladsmix - t ex bistrosallad
  • 200 g halloumaki - eller grillost av halloumityp, gärna svensk
  • 1 msk olivolja

Dressing

  • 1 bananschalottenlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 3 msk citron - pressad
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk flingsalt

Garnering

  • 2 msk solrosfrön - rostade
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Dressing: Skala och finstrimla löken. Blanda löken med olja, citronsaft, honung och chiliflakes. Krydda med salt.

  2. Halvera nektariner och avokado och ta ut kärnorna. Gröp ur avokadon. Skär avokado och nektariner i klyftor. Halvera tomaterna.

  3. Ansa och koka bönorna i lättsaltat vatten i ca 3 min. Kyl ner i kallt vatten och låt rinna av.

  4. Vänd ihop hälften av dressingen med salladsmixen och lägg på ett serveringsfat. Toppa med avokado, tomater och bönor.

  5. Bryt osten i mindre bitar. Stek dem runtom i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Låt nektarinerna steka med vid sidan om i ca 1 min.

  6. Fördela ost och nektariner över salladen, strö på solrosfrön och garnera med basilika. Ringla över resterande dressing och servera.

Vad tyckte du om receptet?