Marockansk lammgryta med tomat, vitlök och rotfrukter

En mustig gryta med varma goda smaker som passar perfekt att förbereda.
Anna Kågström
Recept på marockansk gryta med lamm.
Recept på marockansk gryta med lamm. Foto: Eva Hildén Smith

Marockanskt vinkokt lammlägg med tomat, vitlök och rotfrukter

  • 4 små lammläggar - (ca 1 1/2 kilo)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri - (200 g)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 l vitt vin - torrt
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk koriander - mald
  • 2 kanelstänger
  • 1 msk mynta
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Myntagremolata

  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron - rivet skal

Tillbehör

  • couscous - eller bulgur
  • libabröd - eller pitabröd
  • turkisk yoghurt
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala lök och rotfrukter och skär i grova bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en gryta.

  2. Lägg i lammlägg och rosmarin. Fyll på med vin, tomater, vatten och kryddor så att det täcker. Låt koka under lock ca 2 timmar, tills köttet börjar lossna från benet.

  3. Ta upp läggarna och låt svalna något. Plocka loss köttet från ben, senor och hinnor.

  4. Mixa buljongen som är kvar med mixerstav till en mustig sås.

  5. Gremolata: Hacka örterna. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser.

  6. Lägg köttet i såsen. Strössla över gremolatan och servera med couscous, bröd och yoghurt med lite ringlad olivolja över.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!