Marockansk lammgryta med aprikoser och gremolata

Recept på marockansk lammgryta med aprikoser. Grytan påminner lite om den italienska klassikern osso buco. Den kan göras i dubbel sats och går utmärkt att frysa.

Anna Wendt
Marockansk lammgryta med aprikoser och gremolata
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g lammkött - benfritt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlök - hel
  • 0,5 röd chili - -1, t ex spansk peppar
  • 0,5 citron
  • 2 msk smör
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk spiskummin - mald
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vatten
  • 1 burk tomater - hela (400 g)
  • 1,5 tärningar köttbuljong
  • 1 förp bönor - blandade (380 g)
  • 100 g aprikoser - torkade
  • 100 g sötmandel - rostad
  • 1 msk honung

Gremolata

  • 1 kruka persilja
  • 1 vitlöksklyftor - –2
  • 1 citron

Tillbehör

  • potatismos

Gör så här

  1. Putsa köttet från eventuella senor och skär det i grova bitar. Krydda med salt och peppar.

  2. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och krossa klyftorna. Finhacka chilin, behåll kärnorna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.

  3. Bryn köttet i omgångar i smör i en stor stekpanna så att det får fin färg. Lägg över köttet i en gryta. Häll vinet i stekpannan och koka upp. Häll vinet i grytan.

  4. Torka ur pannan. Stek lök och vitlök med chili, tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, kanel och lagerblad tills löken har mjuknat. Blanda ner löken i grytan.

  5. Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ner i grytan. Häll i resten av vattnet och tillsätt tomater och buljongtärning. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 1 timme, tills köttet är mört.

  6. Gremolata: Finhacka persiljan. Skala och riv vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda persilja, vitlök och citronskal.

  7. Skölj bönorna i kallt vatten. Strimla aprikoserna och grovhacka mandeln. Blanda ner aprikoserna i grytan och sjud 10–15 min. Vänd ner bönorna och smaka av med honung.

  8. Strö mandel och gremolata över grytan och servera med potatismos.

Vad tyckte du om receptet?