Marinerade jordgubbar, jordgubbssnö, vaniljglass och nöt- och havreflarn

En somrig efterrätt som kräver minimalt med arbete om man tar genvägen med köpta flarn och byter ut sirapen till köpt rabarbersaft. Men allra godast blir det om man tar sig tid att göra egen sirap och egna flarn. Kom ihåg att lägga in några jordgubbar i frysen dagen innan.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 l jordgubbar
  • 1 dl rabarbersirap - se recept
  • 0,5 l vaniljglass
  • 4 havreflarn - med hasselnötter, se recept
  • 4 jordgubbar - frysta

Garnering:

  • ätbara blommor - t ex koriander- eller kirskålsblommor

Rabarbersirap, 2 dl:

  • 200 g rabarber
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Rabarbersirap: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Använd gärna späda röda stjälkar för att få fin färg på sirapen. Häll på vatten och tillsätt socker. Sjud under lock ca 5 min.

  2. Sila och pressa all saft ur rabarbern. Låt kallna. Förvara sirapen i kyl. Håller ca 1 vecka.

  3. Snoppa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med rabarbersirap. Låt stå ca 10 min för att safta till sig.

  4. Fördela jordgubbarna med marinaden på tallrikar. Forma glasskulor av glassen och lägg en på varje tallrik. Garnera med krossade flarn och blommor.  Riv de frysta jordgubbarna över glassen allra sist.

Gör så här

  1. För att göra jordgubbssnö behövs ett vasst rivjärn, t ex microplane.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!