Marinerad rödbetssallad med ädelost och fikon

Recept på marinerad rödbetssallad med grönmögelost och fikon. Färdigkokta rödbetor är en trevlig genväg. Förpackningarna hittar du på grönsaksavdelningen. Vit balsamvinäger har en mild och inte så skarp vinägersmak som passar utmärkt till rödbetorna.

Petra Lindstrand
Marinerad rödbetssallad med ädelost och fikon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 förp rödbetor - kokta, gärna ekologiska (500 g)
  • 2,5 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 4 fikon - färska
  • 1 apelsin
  • 70 g salladsmix - t ex rustikmix, frisé & mâche
  • 150 g blåmögelost - t ex Fourme D’ Ambert, St Agur eller blå kornblomsost
  • 1 dl nötter - honungsrostade, t ex nötmix honung och salt, Estrella

Gör så här

  1. Riv rödbetorna på mandolin med strimmelfunktion. Blanda rödbetorna med vinäger, olja, flingsalt och peppar.

  2. Halvera fikonen. Skär bort skalet från apelsinen och skär ut hinnfria klyftor. Fördela rödbetsstrimlor och sallad på ett fat. fikonen. Skär bort skalet från apelsinen och skär ut hinnfria klyftor. Fördela rödbetsstrimlor och sallad på ett fat.

  3. Bryt över bitar av osten och garnera med fikon, apelsin och nötter.

Vad tyckte du om receptet?