Marinerad getost med lufttorkad skinka

Marinerad getost i olivolja med parmaskinka och färska örter är en lika enkel som lyxig inläggning. Gör marineringen några dagar i förväg och servera med rostat lantbröd. 

Carolina Hofberg
Marinerad getost med lufttorkad skinka
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 300 - 400 g getost
  • 100 g lufttorkad skinka
  • timjankvistar - färska
  • rosmarinkvistar - färska
  • 4 lagerblad
  • 4 vitlöksklyftor - skalade
  • 10 pepparkorn - cirka
  • 5 dl olivolja

Gör så här

  1. Dela osten i mindre bitar. Dela skinkskivorna på längden. Vira en skinkskiva runt varje ostbit och stick in en örtkvist.

  2. Varva ost, örtkvistar, lagerblad, vitlöksklyftor och pepparkorn i en väl reng jord glasburk som rymmer cirka 3⁄4 liter.

  3. Häll på oljan och låt marinera i kylen i minst 1–2 dygn. Ta fram burken i god tid innan servering eftersom olivoljan blir grumlig av kyla. Osten håller sig någon vecka i kylen om den förvaras i en tät glasburk.

Vad tyckte du om receptet?