Marängtårta med sommarbärsparfait

Mellan två frasiga marängbottnar gömmer sig en len, parfait fylld med smak av sommarens bär. Tårtan går bra att förbereda helt och förvara i frysen fram till servering. Av äggulorna kan du till exempel göra en italiensk pasta carbonara dagen efter.

Petra Lindstrand
Marängtårta med sommarbärsparfait
Marängtårta med bärparfait Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citron - pressad eller ättiksprit (12%)
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Fyllning

  • 500 g blandade bär - t ex jordgubbar, hallon, björnbär 
  • 0,5 dl strösocker - + 2 dl
  • 0,5 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 2,5 dl vispgrädde

Garnering

  • 250 g färska bär
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Rita två cirklar, 24 cm i diameter, på varsitt bakplåtspapper på två plåtar.

  2. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner den. Bred ut marängsmeten jämnt i cirklarna.

  3. Grädda bottnarna i övre och nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 tim. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ca 2 tim med ugnsluckan lite på glänt.

  4. Parfait: Snoppa och hacka jordgubbarna. Koka upp bären med 1/2 dl socker och vatten. Skumma. Koka ihop tills 2/3 återstår. Låt kallna.

  5. Vispa äggvitor och 2 dl socker till ett fast skum. Vispa grädden mjuk och fluffig i en separat bunke. Vänd ihop marängsmet, grädde och bärkompott.

  6. Lägg en marängbotten i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diametern. Bred över parfaitsmeten. Lägg på den andra marängbottnen och tryck till lätt. Ställ in tårtan i frysen i ca 8 tim.

  7. Ta tårtan ur frysen ca 10 min före servering. Ta bort kanten på formen och jämna till tårtan med en vattensköljd palett. Garnera med bär och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?