Marängtårta med limekräm

Marängtårta med lime, svarta vinbär och rosor. Marängtårtan blir krämig inuti och frasig på ytan. Vid hög luftfuktighet kan det vara svårt att få en frasig och bra maräng. Vispa inte för länge, då spricker marängen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 5 ägg - vitor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Fyllning

  • 5 ägg - gulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 lime - pressad saft av

Garnering

  • svartavinbär
  • rosenblomsblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 lime - rivet skal av

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°.

  2. Vispa äggvitor och vinäger till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och glansig. Vänd ner majsstärkelse.

  3. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Bred ut halva mängden smet i formen. Klicka ut resten utmed kanterna. Grädda på nedersta falsen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna helt innan bottnen vänds upp på att fat och pappret lossas försiktigt. Vänd tillbaka marängen på ett tårtfat.

  4. Riv limefrukterna och spara till garnering. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Låt kallna.

  5. Bred ut limekrämen på tårtbottnen. Vispa grädden och bred över. Strö limeskal, svarta vinbär (klipp av den torkade blomman om den är lång) och rosenblad över tårtan och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!