Marängtårta med kolasås och lingongrädde

Lingon med kolasås är verkligen en klassisk smakkombination. De friska lingonen bryter härligt mot marängens och kolasåsens sötma. Marängen kan du baka ett par dagar i förväg och förvara i rumstemperatur. Men tänk på att toppa bottnen med grädden och kolasåsen precis vid servering så att marängen håller sig krispig.

Mitt Kök
Marängtårta med kolasås och lingongrädde
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk ättiksprit
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk kanel
  • 2 dl pumpakärnor

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl rårörda lingon
  • frysta lingon och pumpakärnor - till garnering

Kolasås

  • 50 g smör
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk sirap
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 140 grader. Rita en rundel på ett bakplåtspapper, 26-28 centimeter i diameter. Smörj och mjöla rundeln.

  2. Vispa äggvitorna till styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock, seg och blank. Vänd försiktigt ner ättikssprit, majsstärkelse, kanel och pumpakärnor.

  3. Bred ut smeten på bakplåts- pappret. Grädda i mitten av ugnen 1 1/2 timme.

  4. Stäng av värmen och låt marängen eftertorka i ugnen minst 3 timmar, men gärna över natten.

  5. Fyllningen: Vispa grädden. Vänd ner vaniljsocker och sylt. Bred grädden över marängbottnen precis vid servering.

  6. Kolasåsen: Koka ingredienserna i en liten kastrull utan lock tills såsen tjocknar, cirka 10 minuter. Låt såsen kallna.

  7. Strö över frysta lingon och pumpakärnor. Ringla över kolasås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök