Marängsviss med passionsfruktscurd

Supergod variant av den klassiska desserten marängsviss. Receptet kommer från boken Desserter (Semic) av Emma Brink Rask.
Emma Brink Rask
Foto: Lina Eidenberg Adamo / Semic Fotograf Lina Adamo // press

Maräng

  • 1 - 2 äggvitor - (50 g)
  • 0,5 dl strösocker - (60 g)
  • 1 dl florsocker - (60 g)
  • 2 msk pistaschnötter - hackade

Passionsfruktscurd

  • 1 dl strösocker - (90 g)
  • 1 ägg - (55 g)
  • 2 äggulor - (50 g)
  • 1 dl saft från passionsfrukt - (100 g)
  • 50 g smör - skuret i mindre bitar

Till servering

  • 3 dl vispgrädde - (300 g)
  • 250 g hallon - färska
  • hallonpulver

Gör så här

  1. Maräng: Sätt ugnen på 90 grader (80 grader om du har varmluft).

    Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösocker, lite i taget, och vispa till en blank och fast marängsmet.

  2. Sikta ner florsocker, lite i taget, och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat. Bred ut marängen i ett ca 1 cm tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper. Strö över de hackade pistaschnötterna och grädda marängen i 2 tim. Stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar i 1 timme till.

  3. Passionsfruktscurd: Häll strösocker, ägg och passionsfruktssaft i en värmetålig skål och ställ den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen stelnar. När curden har blivit tjock tar du av den från värmen och rör ner smöret. Låt curden bli helt kall.

  4. Vispa vispgrädden lätt. Lägg en klick på varje tallrik. Klicka ut curd och lägg på färska hallon. Bryt marängen i bitar, pudra några av dem med hallonpulver, och lägg sedan marängen överst på tallriken. Servera direkt.

Tips! Passionsfruktssaften går fint att byta mot färskpressad citronsaft eller valfri bärpuré.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!