Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Marängsviss med hemgjord vaniljglass

En älskad, svensk dessert med maränger, vispgrädde, glass och chokladsås. Efterrätten kallades förr för hovdessert och serverades med färska bär i stället för banan. Har du ont om tid köper du en god vaniljglass och njuter av marängsviss ändå.
Elisabeth Johansson
Marängsviss med hemgjord vaniljglass
Marängsviss med hemgjord vaniljglass
Marängsviss med hemgjord vaniljglass
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Maränger

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk vaniljsocker

Chokladsås

  • 1 dl kakao
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Tillbehör

  • 2 bananer
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mandel - rostad, flagad

Gör så här

  1. Vaniljglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.

  2. Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden.

  3. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader, tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.

  4. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.

  5. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig. Kyl ner glassen i frysen i cirka 1 timme så går den lättare att kula upp.

  6. Maränger: Sätt ugnen på 150 grader.

  7. Vispa upp äggvitan, tillsätt lite i taget av sockret och vispa kraftigt under tiden. Vispa i vinägern. Vispa marängen i 2–3 minuter.

  8. Vänd i majsstärkelse och vaniljsocker.

  9. Fyll i en spritspåse med en liten stjärntyll. Spritsa upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.

  10. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i 50–60 minuter.

  11. Ta ut marängerna och låt dem svalna på plåten.

  12. Chokladsås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att såsen tjocknar när den kallnat.

  13. Servering: Skala och skiva bananerna. Vispa grädden. Lägg upp glass på ett stort fat eller i djupa tallrikar. Lägg på de skivade bananerna, maränger, vispad grädde och rostad mandel. Ringla över chokladsås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök