Marängglasstårta

Recept på marängglasstårta. Lyxig glasstårta med frasig och lite seg marängbotten. Bra till sommarens alla kalas. 

Marängglasstårta
Godaste tårtan - marängglasstårta med färska bär! Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 äggvitor - stora
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl Rice krispies

Kolasås med citron

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk citronskal - rivet

Fyllning

  • 7 dl vaniljglass

Gör så här

  1. Kolasås: Blanda grädde, socker, sirap och citronsaft i en kastrull. Sjud kolasåsen ca 15 min. Blanda ner citronskalet. Koka upp och låt kallna. 

  2. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning och vispa ca 3 min, tills marängsmeten är blank.

  3. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten till en platta, ca 20 x 30 cm, på bakplåtspapper i en långpanna. 

  4. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Öppna luckan och låt marängen torka medan ugnen kallnar. Dela marängen i två avlånga bitar, 10 x 30 cm.

  5. Ansa och skiva jordgubbarna. Skeda upp glassen och lägg den på den ena marängbottnen. Strö över jordgubbarna. Ringla över hälften av kolasåsen, resten kan sparas ca 2 veckor i kyl. Lägg på den andra marängbottnen och servera. 

Vad tyckte du om receptet?