Marängglasstårta
I ugn: 35 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Recept på marängglasstårta. Lyxig glasstårta med frasig och lite seg marängbotten. Bra till sommarens alla kalas.
Ingredienser
-
3
äggvitor
- stora
-
2 dl
strösocker
-
4 dl
Rice krispies
Kolasås med citron
-
2 dl
vispgrädde
-
2 dl
strösocker
-
1 dl
sirap
- ljus
-
1 msk
citron
- pressad
-
1 tsk
citronskal
- rivet
Fyllning
-
7 dl
vaniljglass
Gör så här
-
Kolasås: Blanda grädde, socker, sirap och citronsaft i en kastrull. Sjud kolasåsen ca 15 min. Blanda ner citronskalet. Koka upp och låt kallna.
-
Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning och vispa ca 3 min, tills marängsmeten är blank.
-
Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten till en platta, ca 20 x 30 cm, på bakplåtspapper i en långpanna.
-
Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Öppna luckan och låt marängen torka medan ugnen kallnar. Dela marängen i två avlånga bitar, 10 x 30 cm.
-
Ansa och skiva jordgubbarna. Skeda upp glassen och lägg den på den ena marängbottnen. Strö över jordgubbarna. Ringla över hälften av kolasåsen, resten kan sparas ca 2 veckor i kyl. Lägg på den andra marängbottnen och servera.