ANNONS

Innehåll från simple feast

Maphrao – thailändsk gryta med smak av kokos

Maphrao betyder kokos på thailändska och är precis vad den här rätten är baserad på. Njut av en krämig gryta full med djupa och komplexa smaker.

Grytan

  • avokadoolja - eller rapsolja
  • 250 g vita champinjoner
  • 0,5 silverlök - tunt skivad
  • 2 stjälkar bladselleri - 1/2 cm tjocka skivor
  • 1 msk röd chili - finhackad
  • 250 g bomullstofu - (fast typ)
  • 100 g minimajs - skivad diagonalt, 2 cm tjocka skivor
  • 400 g ris - kokt
  • cashewnötter - rostade och grovhackade
  • koriander

Sås

  • avokadoolja - eller rapsolja
  • 80 g silverlök - finhackad
  • 1 msk vitlök - finhackad
  • 1 stjälk citrongräs - tunt skivad
  • 3 msk ingefära - finriven
  • 1,5 msk galangal - finriven (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk koriander - malen
  • 1 msk grönsaksbuljongspulver
  • 50 g jasminris
  • 4 dl kokosmjölk - osötad
  • 3 dl rismjölk - plus extra vid behov
  • 60 ml limesaft
  • 2,5 tsk näringsjäst

Såsen

  1. Hetta upp ett lager med olja i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt löken och stek tills den blir mjuk utan att ta färg, i ca 5 minuter.

  2. Tillsätt vitlök, citrongräs, ingefära och galangarot och stek tills dofterna stiger, i ca 1 minut.

  3. Tillsätt malen koriander och buljongpulver, stek under omrörning tills dofterna stiger, i ca 30 sekunder.

  4. Tillsätt riset och stek ytligt, i ca 1 minut.

  5. Häll ned kokosmjölk och rismjölk. Låt sjuda upp och sjud tills riset mjuknat ordentligt, i 15-20 minuter.

  6. Sila såsen ner i en bunke genom en finmaskig sil. Mixa med en stavmixer eller häll över i en kraftfull blender. Torka av kastrullen och häll ner den mixade såsen.

  7. Rör ner resten av ingredienserna till såsen.

Grytan

  1. Hetta upp ett lager med olja i en stor traktörpanna på medelvärme. Tillsätt svampen och stek tills den inte längre är rå, men utan att den tar färg, i ca 5 minuter. Lägg över på en tallrik.

  2. Torka av stekpannan, tillsätt olja igen och hetta upp på medelvärme. Tillsätt lök, bladselleri och röd chili. Stek tills det mjuknat, i 6-8 minuter. Rör om då och då. Lägg över på tallriken.

  3. Värm upp såsen och rör ned de tillagade grönsakerna, tofun och minimajsen.

  4. Fördela i portionsskålar med ris (eller servera riset för sig). Toppa med cashewnötter och koriander.

  5. För mer inspiration och gratis recept, ladda ner vår app ‘Simple Feast - Recept’. Svårt att få tiden att räcka till? Vi levererar 3 växtbaserade och ekologiska måltider i veckan klara på bara 10 minuter. Läs mer och beställ din matkasse här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och simple feast och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!