Manitobabröd med anis och fänkål

Manitoba Cream är ett ”starkt” vetemjöl med hög proteinhalt som ger bröden en härligt seg och luftig konsistens. Degen behöver mycket bearbetning.
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 10 g jäst - + 20 g
  • 2,5 dl vatten - + 2,5 dl
  • 1,5 dl dinkelsikt
  • 2,5 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - (160 g resp ca 550 g) + 8-9 dl
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • 0,5 dl solrosolja - eller rapsolja
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk flingsalt

Gör så här

  1. Lägg 10 g jäst i en bunke till en hushållsassistent. Värm 2 1/2 dl vatten till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen. Tillsätt dinkelsikt och 2 1/2 dl manitobamjöl. Arbeta degen 5–8 min. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.

  2. Mal anis och fänkål i en mortel. Värm 2 1/2 dl vatten. Lös 20 g jäst i vattnet och häll det över fördegen. Tillsätt hälften av kryddorna, olja, 8–9 dl manitobamjöl och salt. Arbeta degen i maskin ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  3. Dela degen i två bitar och baka ut till runda bröd. Forma till två spetsiga kanter på bröden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ytterligare ca 50 min under bakduk. Sätt ugnen på 250°.

  4. Skär ett snitt i bröden med en vass kniv. Pensla snittet med vatten och strö i de sparade brödkryddorna och flingsalt.

  5. Spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta. Sätt in brödet mitt i ugnen och grädda ca 5 min. Sänk värmen till 200° och grädda bröden ytterligare ca 30 min, till 98° inner­temperatur. Låt bröden svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!