Manestra – grekisk comfortfood

Comfort food på grekiska. Den lilla touchen av kanel och mynta ger rätten den rätta grekiska smaken. Pecorino som är av fårost är mer typisk för Grekland men går bra att byta ut mot parmesan.

Petra Lindstrand
Manestra – grekisk comfortfood
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm kanel - mald
  • 1 l vatten
  • 3 dl risoni

Garnering

  • 75 g pecorinoost - riven
  • 0,5 kruka örter - mynta, oregano eller timjan
  • olivolja

Tillbehör

  • bröd
  • pecorinoost - riven

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök och vitlök i olja i en het stekpanna. Rör i tomatpurén och låt steka med i ca 1 min.

  2. Tillsätt buljongtärningar, salt, peppar och kanel. Häll över vattnet och låt koka upp. Rör i risonin.

  3. Låt sjuda under lock tills pastan är klar i ca 10 min. Rör om då och då så att inte pastan fastnar i botten. Tillsätt mer vatten om det behövs, grytan ska vara krämig när den är klar.

  4. Lägg upp manestran i djupa tallrikar. Strö över ost, örter och ringla över olja. Servera med bröd och extra ost.

Vad tyckte du om receptet?