Manestra – grekisk comfortfood

Comfort food på grekiska. Den lilla touchen av kanel och mynta ger rätten den rätta grekiska smaken. Pecorino som är av fårost är mer typisk för Grekland men går bra att byta ut mot parmesan.
Petra Lindstrand
Foto: Helén P

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm kanel - malen
  • 3 dl pasta - risoni

Till garnering och servering

  • 75 g pecorinoost - riven
  • 0,5 kruka färska örter - mynta, oregano eller timjan – strimlade blad
  • olivolja - av bra kvalité

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök och vitlök i het panna med 1 msk olja. Rör i tomatpuré och låt steka med 1 minut.

  2. Tillsätt buljongtärningar, salt, peppar och kanel. Häll i cirka 1 liter vatten och låt koka upp. Rör i risonipastan.

  3. Låt småkoka under lock tills pastan är klar, cirka 10 minuter. Rör om då och då så inte pastan fastnar i botten. Tillsätt mer vatten om det behövs, grytan ska vara krämig när den är klar.

  4. Lägg upp manestran i djupa tallrikar. Strö över ost, örter och ringla över olja. Servera med ett gott bröd och extra ost.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!