Mandeltårta med vit chokladkräm och jordgubbar

Recept på mandeltårta med vit chokladkräm och jordgubbar. Ingen midsommar utan en god jordgubbstårta. Vår smakar mandel, vit chokladkräm med färskost och vispgrädde. En härlig avslutning på en underbar dag.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Mandeltårta med vit chokladkräm och jordgubbar
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 450 g mandelmassa
  • 225 g smör - rumsvarmt
  • 5 ägg
  • 1 dl mandelmjöl

Fyllning

  • 100 g vit choklad
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 200 g naturell färskost
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g jordgubbar

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g jordgubbar
  • jordgubbsblommor - och -blad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och vispa den krämig med smör. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda i mandelmjöl.

  2. Häll smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kakorna kallna.

  3. Fyllning: Hacka chokladen. Smält den över vattenbad och låt svalna. Vispa smöret med elvisp ca 5 min. Tillsätt choklad, färskost, florsocker och vaniljsocker.

  4. Snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg ihop bottnarna med chokladkräm och jordgubbar emellan. Toppa tårtan med vispad grädde och jordgubbar. Garnera med jordgubbsblommor och -blad. 

Gör så här

  1. Kökstipset! Har man bara en form, kan man först grädda en botten av hälften av smeten , låta den svalna ca 10 min och ta den ur formen. Smörj formen igen och häll i resten av smeten. Grädda botten nummer två.

Vad tyckte du om receptet?