Fiberrika semlor med mandel

Semlor, fiberrika och inte lika söta som köpta semlor.
Mia Öhrn

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk - rumsvarm
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl - (260 g)
  • 10 dl vetemjöl - (600 g)
  • 150 g smör - rumstempererat
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker till pudring

Fyllning

  • 4,5 dl sötmandel - skalad (300 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl standardmjölk

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken.Rör tills jästen lösts upp.

  2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt till bunken. Klicka ner smöret. Arbeta ihop till en deg med en trägaffel eller i assistent. 
Låt jäsa under bakduk 1 timme.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 26 jämnstora bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk minst 30 min.

  4. Sätt ugnen på 200°.

  5. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen 12 min. Låt svalna.

  6. Skär av ett litet lock på varje bulle. Stansa ev ut ett hjärta med hjälp av ett kakmått.

  7. Fyllning: Mixa mandeln fint i en matberedare. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle. Blanda mandel, inkråm och strösocker. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna.

  8. Vispa grädden fluffig och lägg en klick på varje bulle. Toppa med locken och pudra över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!