Mandelpotatisvichyssoise

Den här krämiga soppan får sin milt gula färg från mandelpotatis och schalottenlök.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 6 mandelpotatisar - (ca 600 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk citronolivolja
  • 1 msk smör
  • 1 tsk timjan - färsk repad
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljong - tärningar
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 nypa salt - eventuellt
  • 1 mineralvatten - eventuellt

Till servering

  • 80 g västerbottensost - riven
  • 0,5 dl persilja - grovhackad
  • 1 fullkornsbröd

Gör så här

  1. Skala potatis och lök och skiva den tunt. Skala och grovhacka vitlöksklyftan. Fräs potatis, lök och vitlök i citronolivolja och smör några minuter utan att de tar färg.

  2. Tillsätt timjan och späd med vin och vatten. Smula ner buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda 20 min, tills allt är riktigt mosigt.

  3. Mixa soppan med stavmixer och tillsätt creme fraiche. Koka upp och smaksätt med cayennepeppar och ev salt. Känns soppan för tjock, späd med lite mineralvatten som gör den lätt mousserande.

  4. Servera soppan tillsammans med västerbottensost, persilja och fullkornsbröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!