Mandelmusslor med grädde och hjortronsylt

Klassiska sötsaker. Ett tips är att servera musslorna ofyllda, ställa fram grädde och sylt och låta alla fylla sin egen mussla.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel - cirka 125 g
  • 2 bittermandlar - eller 5 droppar bittermandelarom
  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Till formarna

  • smör - smält

Till fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl hjortronsylt

Gör så här

  1. Skålla och skala mandel och bittermandel. Smörj mandelformarna med smält smör. Ställ dem på en plåt.

  2. Lägg mandel, bittermandel, strösocker och vaniljsocker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör tills det blir ett fint mjöl.

  3. Tillsätt smör i bitar, ägg och vetemjöl och kör tills det bildas en degboll. Ta upp degen och lägg den i en plastpåse. Låt degen vila minst 1 timme i kylskåpet, gärna längre.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram degen och rulla ut den till en längd. Dela den i bitar och tryck ut i formarna med mjölade tummar. Skär kanterna jämna med en kniv. Låt gärna formarna vila i kylen 15 minuter innan gräddning. Grädda mandelmusslorna i mitten av ugnen, 8-10 minuter.

  5. Vänd formarna och lossa formarna från kakorna medan kakorna är varma. Lägg dem på galler för att kallna.

  6. Vispa grädden och spritsa den i mandelmusslorna strax innan serveringen. Garnera med hjortronsylt.

Vad tyckte du om receptet?

Klassiska sötsaker. Ett tips är att servera musslorna ofyllda, ställa fram grädde och sylt och låta alla fylla sin egen mussla.

Recept från Mitt kök