Mandelmusslor med grädde och hjortron

Servera de lyxiga mandelmusslorna ofyllda, så att var och en kan göra sin egen bakelse med grädde och hjortron. Mandelmjöl finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 litet ägg
  • 2 dl sötmandelmjöl
  • 1,75 dl vetemjöl - + lite till utbakningen

Till servering

  • grädde
  • hjortron - färska eller sylt

Gör så här

  1. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa ner ägg och sötmandelmjöl. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp minst 30 minuter.

  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 18-20 lika stora bitar. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Tryck ut degbitarna i veckade kakformar. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 10–12 minuter. Stjälp upp formarna och låt kakorna kallna.

  4. Fyll formarna med grädde och bär strax före serveringen, eller servera separat och låt var och en fylla sin egen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök