Mandelkrokantparfait från Sevilla

En underbart god parfait som inte smälter ut som de vanligtvis brukar göra. Den håller formen även när den tinat men är godast när den är lätt fryst.
Allt om Mat
Mandelkrokantparfait från Sevilla

Ingredienser

 • 1,5 dl strösocker
 • 100 g sötmandel
 • 3 dl vispgrädde

Apelsinsallad

 • 0,5 dl vatten
 • 0,5 dl strösocker
 • 5 apelsiner

Gör så här

 1. Smält sockret i en stekpanna på medelstark värme. Skaka pannan då och då men rör inte.

 2. Hacka under tiden mandeln ganska grovt.

 3. Rör ner mandeln i det smälta sockret som också ska vara ljust brunt i färgen. Rör så att det blandas och häll upp massan på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.

 4. Kör krokanten i matberedare eller stöt den i mortel. Den ska bli hackad men inte alltför mycket pulveriserad.

 5. Vispa grädden löst. Blanda ner krokanten, spara eventuellt några bitar till garnering. Häll över smeten på portionsformar eller i stor form, man kan gärna ha plastfolie eller bakplåtspapper i botten så är det lättare att lossa efter frysningen. Ställ i frysen minst 3 tim.

 6. Apelsinsallad: Tvätta och borsta en apelsin väl. Skär ut tunna skalstrimlor med zestjärn eller finriv skalet. Koka upp vatten socker och apelsinskal. Koka ca 5 min utan lock. Låt svalna.

 7. Skär bort skalet från apelsinerna och skär sedan ut hinnfria klyftor.

 8. Ta fram parfaiten från frysen. Skär runt kanten och doppa eventuellt i varmt vatten. Stjälp upp den och låt temperera ca 30 min i portionsformar och något längre i stor form. Garnera med apelsin runt om. Häll saften från apelsinerna i sockerlagen och ringla lite av lagen med skalstrimlorna på klyftorna. Strö eventuellt över lite av sparad mandelkrokant.

Vad tyckte du om receptet?