Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Mandel- och citronkaka

Mandel- och citronkaka är saftig och god som den är, men en klick grädde och bär passar bra till. I Ligurien serveras den gärna med ett glas prosecco.

Mandel- och citronkaka
Mandel- och citronkaka
Mandel- och citronkaka
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 3 dl mandelmjöl - + 2 msk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl olivolja - mild
  • 50 g mandel - flagad

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda 3 dl mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och ströa med 2 msk mandelmjöl.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet och pressa ut saften. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

  3. Vänd ner mjölblandning, citronskal, 1 msk citronsaft och olja. Rör samman. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 min. Låt svalna och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Den här kakan, även den toppad med mandel, är också fantastiskt god!