Makrill med ångad broccoli och brynt smörsås med citron och tryffel

Vill du hellre grilla fiskarna går det utmärkt.
Sophie Berlin

Makrill

  • 6 makrillar - (à 500 g), fjällade och urtagna
  • 2 lime
  • 2 bitar ingefära - (à ca 10 cm)
  • 3 citrongräs
  • 3 msk flingsalt
  • 3 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja

Brynt smörsås

  • 200 g smör
  • 1,5 dl japansk soja
  • 1 citron - rivet skal
  • 5 msk citron - pressad
  • 1 msk tryffelolja

Broccoli med citron och sesam

  • 600 g asiatisk broccoli eller vanlig
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • jasminris - eller basmatiris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj limefrukterna noga och skär dem i tunna skivor. Skiva ingefäran. Hacka citrongräset lite på den tjocka delen, ta bort eventuella torra delar. Skär i grova bitar.

  2. Fyll fisken med limeskivor, ingefära och citrongräs. Salta och peppra. Lägg fiskarna i en oljad ugnssäker form.

  3. Tillaga ca 15 min i ugnen, tiden beror på fiskarnas storlek och tjocklek.

  4. Sås: Bryn smöret i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan. Tillsätt soja, citronskal och -saft och tryffelolja.

  5. Broccoli: Ansa och skölj broccolin. Ångkoka hastigt. Rosta sesamfröna i torr, het stekpanna. Ringla över olja och pressa över citronsaft. Salta och peppra och strössla över sesamfrön vid servering. Servera fisken med kokt ris, broccoli och smörsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!