Makaronilåda

Recept på makaronilåda. I stället för makaroner har vi valt en annan typ av pasta som håller sig lite mer ”tuggig” eller ”al dente” i ugnen.
Tove Nilsson
Makaronilåda
Makaronilåda Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 300 g pasta - t ex Zeta abbracci
  • 1 purjolök - (ca 300 g)
  • 200 g rökt skinka i bit
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm timjan - torkad
  • 0,5 kruka persilja
  • 2 dl ost - riven
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackning-en men ta av någon minut tidigare och häll av i durkslag.

  3. Dela, skölj och strimla löken. Fräs i 1 msk olja ca 3 min.

  4.  Putsa och skär skinkan i tärningar. Blanda med pasta och stekt lök.

  5. Smörj en form (ca 20x30 cm) med 1 msk olja. Fyll med pastablandningen.

  6. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, timjan, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll över pastan.

  7. Hacka persiljan och strö hälften över pastan. Toppa med riven ost.

  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

  9. Strö över resten av persiljan och servera genast, gärna med en grönsallad till!

Vad tyckte du om receptet?