Majonnäs

Klassisk majonnäs är gjord på ­äggula, och oljan tillsätts sakta ­under ­vispning. Se till att alla ­ingredienser har samma temperatur, då minskar risken att majonnäsen skär sig.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger - röd- eller vitvins
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar - vit- eller ­svart nymald
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk citron - pressad

Gör så här

  1. Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar i en rundbottnad skål.

  2. Tillsätt oljan under vispning. Först droppvis och sedan i en jämn stråle.

  3. Tillsätt citronsaften och krydda eventuellt med mer salt och   peppar.

  4. Förvara majonnäsen i kylen i en skål täckt med plast, eller i en burk med lock. Då håller majonnäsen drygt en vecka.

  5. Kökstipset! Om majonnäsen skär sig

    Om majonnäsen skär sig, tillsätt 1–2 msk kallt vatten i stavmixerkannan och häll sedan ner den misslyckade majonnäsen medan mixern är i gång. Då blir den slät på bara några sekunder.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!