Macka med tjälknöl, surkål och ajvarmajonnäs

Macka med tjälknöl, surkål och ajvarmajonäs är en krämig varm macka gjord i smörgåsgrill. Det går också bra att använda våffeljärn. Majonnäsen som blir över är god att servera till grillat eller stekt kött eller fisk.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 g tjälknöl
  • 8 skivor surdegsbröd
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk smör

Majonnäs, ca 3 1/2 dl

  • 1 ägg
  • 0,5 dl ajvar relish
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Majonnäs: Knäck ägget i en hög skål. Tillsätt ajvar, senap och olja. Sätt en mixerstav i botten på skålen och mixa till en slät majonnäs. Krydda med salt och peppar.

  2. Skär köttet i tunna skivor. Fördela ca hälften av majonäsen på brödskivorna. Fördela kött och surkål på hälften av bröden. Strö över flingsalt. Lägg på resterande bröd och tryck ihop.

  3. Stek de dubbla bröden i smör ca 4 min på varje sida eller grilla dem i smörgåsgrill. Halvera ­bröden och servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!