Macka med halstrad lax på sockerärtsslaw toppad med räkor och skott

Macka med halstrad lax på sockerärtsslaw toppad med räkor och skott är en riktigt matig macka. Den krispiga slawn är både som en sallad och en sås till laxen. Laxloin är ryggfilén på laxen.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 300 g laxloin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 4 skivor bröd - ljust, t ex italiensk lantbröd
  • 2 msk smör - rumsvarmt
  • 1 krispsalladshuvud
  • 200 g räkor - skalade, i lag

Sockerärtsslaw

  • 100 g sockerärter - färska
  • 6 rädisor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl majonnäs - gärna Hellman's
  • 1 dl yoghurt - turkisk
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • skott - t ex rädisskott
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Slaw: Ansa och finstrimla sockerärterna. Ansa rädisorna och skär dem först i skivor och sedan i strimlor. Blanda sockerärter och rädisor med salt och låt stå ca 20 min.

  2. Krydda laxen runtom med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna, gärna av gjutjärn, tills den är riktigt varm. Halstra laxen ca 30 sekunder på varje sida. Ta upp och låt svalna.

  3. Krama ur sockerärter och rädisor och blanda med majonnäs och yoghurt. Tillsätt citronsaft och krydda med peppar.

  4. Skär laxen i skivor. Bred bröden med smör och lägg på salladsblad. Fördela sockerärtsslaw på bröden och toppa med lax och räkor. Garnera med rädisskott och citronklyftor och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!