Macarons

Recept på klassiska macarons. Välj helst en fin mandelmassa som består av 50 % mandel och 50 % socker. Här fylld med svartvinbärskräm men de kan fyllas med allt från chokladkräm till vaniljkräm och citronkräm efter tycke och smak.

Allt om Mat
Macarons
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

 • 1 äggvita - + 1 äggvita
 • 150 g mandelmassa
 • 50 g florsocker - (totalt drygt 1 1/2 dl) + 50 g florsocker
 • hushållsfärg - några droppar röd och blå

Svartvinbärskräm

 • 125 g choklad - vit
 • 0,5 dl vinbär - svarta , färska eller frysta och tinade
 • 2 msk vispgrädde

Gör så här

 1. Arbeta in den ena äggvitan lite i taget i mandelmassan, först med händerna och när smeten blir lite lösare med en gaffel. Blanda i 50 g florsocker.

 2. Vispa den andra äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke. Tillsätt 50 g florsocker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum.3.

 3. Vänd ner äggviteskummet lite i taget i mandelmassan.  Blanda några droppar röd och blå hushållsfärg och vänd försiktigt ner i smeten.

 4. Spritsa ut rundlar stora som femkronor på två plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten ca 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 150°. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från papperet.

 5. Finhacka chokladen. Mixa vinbären med mixerstav eller i matberedare. Koka upp vinbärspurén med grädden i en liten kastrull. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt svalna i rumstemperatur över natten eller i kylen ca 30 min.Spritsa svartvinbärskräm på hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig 3-4 dagar i rumstemperatur, men det går också bra att frysa in dem.

Vad tyckte du om receptet?