Macarons
Recept på klassiska macarons. Välj helst en fin mandelmassa som består av 50 % mandel och 50 % socker. Här fylld med svartvinbärskräm men de kan fyllas med allt från chokladkräm till vaniljkräm och citronkräm efter tycke och smak.
Ingredienser
-
1
äggvita
- + 1 äggvita
-
150 g
mandelmassa
-
50 g
florsocker
- (totalt drygt 1 1/2 dl) + 50 g florsocker
-
hushållsfärg
- några droppar röd och blå
Svartvinbärskräm
-
125 g
choklad
- vit
-
0,5 dl
vinbär
- svarta , färska eller frysta och tinade
-
2 msk
vispgrädde
Gör så här
-
Arbeta in den ena äggvitan lite i taget i mandelmassan, först med händerna och när smeten blir lite lösare med en gaffel. Blanda i 50 g florsocker.
-
Vispa den andra äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke. Tillsätt 50 g florsocker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum.3.
-
Vänd ner äggviteskummet lite i taget i mandelmassan. Blanda några droppar röd och blå hushållsfärg och vänd försiktigt ner i smeten.
-
Spritsa ut rundlar stora som femkronor på två plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten ca 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 150°. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från papperet.
-
Finhacka chokladen. Mixa vinbären med mixerstav eller i matberedare. Koka upp vinbärspurén med grädden i en liten kastrull. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt svalna i rumstemperatur över natten eller i kylen ca 30 min.Spritsa svartvinbärskräm på hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig 3-4 dagar i rumstemperatur, men det går också bra att frysa in dem.