Macaroni and cheese med blomkål – recept

Recept på mac and cheese. En lätt och krämig pasta med ­frasigt täcke. En variant på den klassiska amerikanska versionen.

Petra Lindstrand
Macaroni and cheese med blomkål – recept
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 300 g pasta - t ex rörpasta
  • 300 g blomkål
  • 1 kruka gräslök
  • 1 pkt färdig ostsås - t ex Kelda (400 ml)
  • 100 g parmesanost - färskriven
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl ströbröd - gärna panko

Rödkålssallad

  • 300 g rödkål
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och dela blomkålen i små buketter. Koka pastan till lätt tuggmotstånd, låt blomkålen koka med när 2 min återstår av tiden. Häll av men spara ca 2 dl av kokvattnet.

  2. Finstrimla gräslöken. Blanda ostsås, parmesan, kokvatten, hälften av gräslöken, senap, 2 krm salt och 1 krm peppar. ­Pressa i vitlöken och rör om.

  3. Blanda ostsås, pasta och ­blomkål. Häll upp i en smord ugnssäker form.

  4. Stek ströbrödet i 1 msk olja i en panna på medelvärme tills det fått fin färg. Toppa gratängen med ströbrödet och stek mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Rödkålssallad: Ansa och ­finstrimla kålen, gärna på mandolin. Tillsätt 1 tsk salt och krama ihop. Tillsätt vinäger, 1/2 tsk socker, 1/2 msk olja och 1 krm peppar.

  6. Ta ut formen och strö resterande gräslök över gratängen. ­Servera med kålsallad.

Vad tyckte du om receptet?