Macaronbakelse med hallon och lime

Fina och goda mandelmarängbakelser som håller flera dagar i kylskåp.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Macarons

  • 4 dl florsocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 0,5 dl strösocker

Hallontryffel

  • 100 g vit choklad
  • 1,5 dl hallon
  • 1 dl vispgrädde

Limetryffel

  • 100 g vit choklad
  • 100 g färskost
  • 1 lime - rivet skal och 1 tsk saft

Topping

  • hallon
  • florsocker

Gör så här

  1. Macarons: Mixa florsocker, mandelmjöl och vaniljpulver fint. Lägg äggvitorna i en rostfri bunke eller glasskål. Tillsätt salt och vispa med elvisp till styva toppar. Fortsätt vispa på medelhastighet och tillsätt samtidigt strösocker, lite i taget. Smeten ska bli tjock, vit och blank. Vänd ner florsockerblandningen i smeten som ska bli jämn och blank.

  2.  Fyll en spritspåse med smeten och klipp av spetsen så att öppningen är ca 1 cm. Spritsa ut 12 jämnstora rundlar, ca 6 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Slå undersidan av plåtarna i arbetsbänken för att få bort större luftbubblor. Låt kakorna vila i 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 170 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på plåten.

  3. Hallontryffel: Hacka chokladen grovt. Tina hallonen om de är frysta. Mosa och pressa dem genom en sil, släng kärnorna. Koka upp vispgrädden, lägg i chokladen och rör tills den smälter. Tillsätt sedan hallonpurén och rör om så att allt blandas. Lägg smeten i en skål och låt den stå i kylskåp i minst 3 tim.

  4. Limetryffel: Hacka chokladen grovt. Smält chokladen i en skål över vattenbad och låt den svalna något. Vispa ihop chokladen med färskost, limeskal och saft och fyll en spritspåse med smeten. Låt den ligga i kylskåp i 30 min.

  5. Vispa hallontryffeln fluffig med elvisp. Fyll en spritspåse med tryffeln. Klipp av spetsen på påsen så att öppningen är ca ½ cm. Gör likadant med limetryffeln.

  6. Lägg hälften av kakorna med den släta sidan uppåt på ett fat. Spritsa ut tryffel runt kanten på varje kaka, varannan hallon och varannan lime. Lägg försiktigt på resterande kakor och spritsa lite limetryffel på locket. Pudra dem med florsocker och toppa med hallon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!