Lyxiga portionspajer med pilgrimsmusslor

Matiga förrättspajer som kan förberedas i god tid och sprödvärmas strax före servering. Pilgrimsmusslorna grillas och serveras direkt på pajerna.
Allt om Mat
Lyxiga portionspajer  med pilgrimsmusslor
Lyxiga portionspajer med pilgrimsmusslor Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk smör
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 0,5 fänkålsstånd - (ca 125 g)
  • 0,5 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 msk smör
  • 1 dl crème fraiche - lätt
  • 2 msk vitt vin - torrt
  • 2 ägg
  • 0,5 krm saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 10 pilgrimsmusslor - stora
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • dill

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck eller kavla ut degen i 10 små aluminiumfolieformar. Ställ formarna i kylskåpet ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Ansa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör ca 5 min. Låt svalna.

  4. Vispa samman crème fraiche, vin, ägg och kryddor. Ställ pajformarna på en plåt.

  5. Fördela fräset i formarna och häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

  6. Pensla pilgrimsmusslorna med olja, salta och grilla dem hastigt, ca 1 minut per sida, i grillpanna. Lägg musslorna på pajerna. Garnera med dill och servera med grönsallad.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!