Lyxiga chokladbollar

Stora, lyxiga chokladbollar som håller länge i kylskåpet.

Åsa Swanberg
Lyxiga chokladbollar
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 5 dl havregryn
  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk

Topping

  • 200 g choklad - mörk eller ljus
  • hasselnötter - rostade och hackade
  • pistaschnötter - hackade
  • hallon - frystorkade

Gör så här

  1. Mixa havregrynen till smulor i en matberedare. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Arbeta ihop till en slät smet och tillsätt mjölk, lite i taget, under mixning. Låt den kladdiga degen stå i kylen ca 1 timme.

  2. Rulla bollar av smeten och lägg dem på ett fat. Ställ dem i kylen ca 30 min.

  3. Hacka och smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro. Doppa en boll i taget i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan bollarna på en bricka med bakplåtspapper. Strö över valfri topping och låt bollarna stelna i kylen. Förvara dem kallt.

Vad tyckte du om receptet?