Lyxig sockerkaka med bär och färskostkräm

Recept på lyxig sockerkaka toppad med färskostkräm och färska bär.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 msk smör - till formen, ca
  • 3 - 4 msk mandelmjöl

Kaka

  • 225 g smör - rumsvarmt
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 3 msk citronsaft - färskpressad
  • 3 msk vatten
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Kräm

  • 200 g cream cheese - philadelphia
  • 3 msk vispgrädde

Garnering

  • bär - färska, t ex blåbär och hallon
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175º. Smörj en släpplätt- eller aluminiumkakform. Häll i mandelmjölet och skaka formen så att det täcks med mjölet väl runtom.

  2. Rör smör och socker vitt och poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Häll i citronsaft och vatten, blanda väl. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-60 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn efter med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

  4. Stjälp upp kakan ur formen och låt den kallna.

  5. Lägg cream cheese i en bunke och vispa den med elvisp. Vispa i grädden.

  6. Toppa den kalla kakan med krämen. Garnera med bär. Sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Du behöver: 1 släpplätt- eller aluminiumform som rymmer ca 2 liter

Recept från Mitt kök