Lyxig skaldjursgryta

Njut av en läcker skaldjursgryta toppad med en klick fräsch citronmajonnäs! Lyxig LCHF-mat.
Elisabeth Johansson
Lyxig skaldjursgryta
Foto: Joel Wåreus

Skaldjursgryta

  • 2 vitlöksklyftor - fint hackade
  • 2 dl fiskbuljong
  • 400 g passerade tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 knippa sparris
  • 200 g sej - eller torsk
  • 200 g lax
  • 200 g räkor - skalade
  • 200 g musslor - kokta valfria, till exempel vongole, hjärtmusslor eller blåmusslor, frysta som tinats
  • salt
  • svartpeppar - malen
  • olivolja - till stekning

Citronmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 - 2 tsk citronsaft
  • 0,5 citron - finrivet skal
  • 1 vitlöksklyfta - finhackad

Till garnering

  • dill

Gör så här

  1. Skaldjursgryta: Fräs vitlöken i olivolja, häll på fiskbuljong och passerade tomater. Koka upp och koka ett par minuter.

  2. Häll i grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Dra kastrullen åt sidan.

  3. Koka upp lättsaltat vatten och låt det sjuda.

  4. Skär sparrisen i bitar. Lägg bitarna i vattnet och koka upp, sjud ett par minuter. Lyft upp sparrisen med en hålslev.

  5. Skär fisken i kuber. Lägg fisken i det kokande vattnet i ett par minuter. Lyft upp bitarna med hålsleven.

  6. Fördela sparris, fisk, räkor och musslor i skålar eller djupa tallrikar.

  7. Häll på tomatgräddsåsen och garnera med dill.

  8. Strö över malen svartpeppar.

  9. Citronmajonnäs: Blanda ihop alla ingredienserna till citronmajonnäsen.

  10. Servering: Servera grytan tillsammans med citronmajonnäsen. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök