Lyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingon

Recept på saffranskaka med cream cheese. Underbart god mjuk kaka med krämig frosting och smak av saffran.
Lena Söderström
Lyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingon
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 sockerkaksform - 1,5 liter
  • 1 msk smör - till formen
  • ströbröd

Kaka

  • 0,5 dl vatten
  • 1 påse saffran - 0,5 g
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Garnering

  • 4 msk florsocker
  • 150 g cream cheese - typ Philadelphia
  • 1 dl grädde
  • 1 dl lingon - frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.

  2. Koka upp vattnet och blanda i saffranet. Låt dra ca 15 minuter.

  3. Mät upp smör och socker i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i ett ägg i taget. Häll i saffransvattnet och mixa ihop.

  4. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och kör till en kaksmet. Häll och bred ut kaksmeten i formen.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kakan kallna. Lägg kakan på ett fat och sikta över 1 msk av florsockret.

  6. Vispa ihop cream cheese och resten av florsockret i en bunke. Vispa i grädden i 2-3 omgångar. Bred krämen på kakan. Toppa med bären precis inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök