Lyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingon

Recept på saffranskaka med cream cheese. Underbart god mjuk kaka med krämig frosting och smak av saffran.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 sockerkaksform - 1,5 liter
  • 1 msk smör - till formen
  • ströbröd

Kaka

  • 0,5 dl vatten
  • 1 påse saffran - 0,5 g
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Garnering

  • 4 msk florsocker
  • 150 g cream cheese - typ Philadelphia
  • 1 dl grädde
  • 1 dl lingon - frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.

  2. Koka upp vattnet och blanda i saffranet. Låt dra ca 15 minuter.

  3. Mät upp smör och socker i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i ett ägg i taget. Häll i saffransvattnet och mixa ihop.

  4. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och kör till en kaksmet. Häll och bred ut kaksmeten i formen.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kakan kallna. Lägg kakan på ett fat och sikta över 1 msk av florsockret.

  6. Vispa ihop cream cheese och resten av florsockret i en bunke. Vispa i grädden i 2-3 omgångar. Bred krämen på kakan. Toppa med bären precis inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!