Lyxig kladdkaka med chokladfudge

Recept på kladdkaka med fudge. Chokladfudgekakan serveras här med ett choklabräck, chokladglass och björnbär men det är även god att servera med en klick lättvispad grädde.
Elisabeth Johansson
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe - kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fudge

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör - rumsvarmt

Chokladbräck

  • 200 g mjölkchoklad
  • 2 tsk kakaobönor - krossade

Tillbehör

  • chokladglass
  • björnbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör sist i smöret.

  2. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.

  3. Fudge: Koka ihop grädde, socker, sirap och choklad under omrörning tills smeten tjocknat och blivit blank. Ta kastrullen åt sidan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

  4. Bräck: Hacka chokladen och smält hälften i mikron eller över vattenbad. Tillsätt resterande choklad och rör tills alla choklad smält. Blanda i kakaobönskross. Bred ut chokladen på plastfolie och låt stelna.

  5. Skär kakan i bitar och lägg på assietter. Bry bräcket i bitar och servera kakan med bräck, chokladglass och björnbär.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!