Lyxig äppelkaka med vit choklad

Recept på en lyxig äppelkaka med vit choklad. Klyfta ner syrliga äpplen i en lite kladdig kaka med vit choklad och kardemumma. Baka gärna kakan en dag i förväg, den blir bara godare om den får stå till sig.
Lisa Lemke

Äppelkaka med vit choklad

  • 200 g vit choklad
  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl rörsocker
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemumma - stött
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 äpplen - gärna syrliga

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • grädde - vispad, blandad med turkist yoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.

  2. Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Dela äggen och vispa ner äggulorna, en i taget, i smöret. Tillsätt mjölk, choklad, havregryn och salt. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör till en jämn smet.

  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt ner vitorna i smeten. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.

  4. Bred ut smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelklyftorna på smeten och tryck ner dem försiktigt.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min, tills den känns fast längs kanterna. Låt kakan svalna i formen innan den läggs på ett fat. Pudra över florsocker och servera med vispad grädde blandad med turkisk yoghurt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!