Lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel

Recept på lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel. Vattna ur lutfisken ca 10 timmar för att den ska bli fast och fin.
Recept på lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel.
Recept på lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 kg lutfisk - skinn- och benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 0,5 kruka gräslök

Kryddpepparsås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 msk kryddpeppar - stött
  • 2 tsk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • smör - brynt
  • ärtor

Garnering

  • ärtskott

Gör så här

  1. Lägg lutfisken i kallt vatten över natten eller ca 10 timmar.

  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg baconet på en plåt med bakplåtspapper. Stek baconet knaprigt mitt i ugnen och låt rinna av på hushållspapper. Finhacka och blanda med klippt gräslök.

  3. Lägg lutfisken i en ugnssäker form, strö över salt och täck med folie. Ugnsbaka fisken 40 min.

  4. Sås: Koka grädde, vatten och buljongtärning i en kastrull ca 5 min. Tillsätt kryddpeppar samt majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp. Tillsätt citronsaften och salta.

  5. Servera fisken med sås, bacon, kokt potatis, ärter och brynt smör. Garnera med ärtskott.

Recept av Allt om Mats redaktion

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!