Lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel

Recept på lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel. Vattna ur lutfisken ca 10 timmar för att den ska bli fast och fin.
Allt om Mat
Lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel
Recept på lutfisk med brynt smör och baconströssel. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 kg lutfisk - skinn- och benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 0,5 kruka gräslök

Kryddpepparsås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 msk kryddpeppar - stött
  • 2 tsk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • smör - brynt
  • ärtor

Garnering

  • ärtskott

Gör så här

  1. Lägg lutfisken i kallt vatten över natten eller ca 10 timmar.

  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg baconet på en plåt med bakplåtspapper. Stek baconet knaprigt mitt i ugnen och låt rinna av på hushållspapper. Finhacka och blanda med klippt gräslök.

  3. Lägg lutfisken i en ugnssäker form, strö över salt och täck med folie. Ugnsbaka fisken 40 min.

  4. Sås: Koka grädde, vatten och buljongtärning i en kastrull ca 5 min. Tillsätt kryddpeppar samt majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp. Tillsätt citronsaften och salta.

  5. Servera fisken med sås, bacon, kokt potatis, ärter och brynt smör. Garnera med ärtskott.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Recept på lussekatter 

Pepparkaksdeg - klassiskt recept