Lussebullar - vårt bästa recept

Lussebullar - ett måste till advent, lucia och jul. För att få lussebullarna sådär mjuka, luftiga och saftiga så krävs det inget trolleri, det räcker att du följer receptet nedan så kommer du att lyckas. På med förklädet - för nu ska det bakas lussebullar! Tål du inte gluten?
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 pkt saffran
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten - eller rom
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk (3%) - rumsvarm
  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 13 - 14 dl vetemjöl - + lite mjöl till utbakning

Pensling och dekoration

  • 1 st ägg
  • 1 dl russin

Gör så här

  1. Stöt gärna saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg därefter saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.

  2. Skär smöret i tärningar.

  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.

  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.

  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.

  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

  8. Sätt ugnen på 225°C.

  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

  10. Njut av dina nybakade lussebullar!

Vad tyckte du om receptet?

Spana då in vårt goda recept på glutenfria lussebullar här.

Läs också: Chokladbollar – gott recept 

Läs också: Recept på lussekatter med kesella

Läs också: Julgodis – klassiska, enkla och magiskt goda recept

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!