Lussebullar toppade med tranbär

Lussebullar blir extra god när man toppar dem med tranbär. Gör klassiska lussebullar men byt ut russinen mot tranbär. Tillagningstid: 1 ½ timme + 1 ½ timmes jäsning
Mitt Kök
Lussebullar toppade med tranbär
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjöl
  • 2,25 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 g saffran - (2 paket)
  • 17 dl vetemjöl - (cirka 1020 gram), ca
  • 150 g smör - rumsvarmt

Till pensling

  • 2 ägg
  • 1 msk vatten
  • 0,5 krm salt

Till garnering

  • tranbär - torkade

Gör så här

  1. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i cirka 30 minuter.

  2. Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar.

  3. Knåda och rulla ut delarna till rullar och dela varje rulle i 16 bitar. Rulla ut varje del i två steg, först till tjocka korvar, låt vila medan du rullar resten och sedan till smala längder, cirka 20 centimeter långa, något av­smalnande i ändarna. Snurra ihop ändarna mot mitten, åt vardera hållet. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.

  4. Värm ugnen till 250 grader.

  5. Vispa ägg, vatten och salt till pensling. Pensla bullarna med ägg. Garnera med tranbär. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 6 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök