Luftiga och spetsiga medelhavsbröd

Servera dessa enkla bröd som tillbehör i sommar. Vetemjöl special är ett extra starkt vetemjöl med högre glutenkvalitet, vilket gör att det passar bra till luftiga bröd.
Elisabeth Johansson
Luftiga och spetsiga medelhavsbröd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - 37 grader
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 13 - 14 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet. Blanda i olja, salt och arbeta in vetemjölet, lite i taget.

  2. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken, låt jäsa i 30 minuter.

  3. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i två bitar. Vik ihop degen försiktigt, utan att knåda ur luften, och forma till två limpor med spetsiga kanter.

  4. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 25-30 minuter.

  5. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Skåra bröden på snedden med en vass tandad kniv.

  6. Spreja in vatten i ugnen med en blomspruta. Sätt in plåtarna direkt och grädda i 2 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare cirka 25 minuter.

  7. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök